11 maj 2006

Intervjuad av SVT

Nu rör det på sig!

Jag har inte skrivit just nånting om det tidigare, men jag har alltså arbetat som gymnasielärare i samhällskunskap (bl.a.) den här terminen. Nu har elever och lärare på min skola fått nys om mitt politiska engagemang och snacket har gått. Idag kom en reporter från Rapport till skolan och intervjuade mig, rektor och - sannolikt - några elever. Enligt uppgift till mig så kommer inslaget att sändas under helgen.

Egentligen tycker jag att hela saken är lite fånig. Det är liksom inte så att jag är den förste läraren i världshistorien som har haft ett politiskt engagemang privat, men bara för att man är SD:are så förutsätts det att man inte är professionell.

Nå, det ska bli kul att se inslaget och vilken vinkel reportern lägger på det. Jag får uppdatera efteråt.

28 kommentarer:

Jimmy S. Windeskog sa...

På vilket sätt skulle Jocke vara "rasist"?

Joakim Larsson sa...

För att besvara frågan - självklart är min strävan att som professionell yrkesutövare skilja på mitt privatliv och mitt arbete som gymnasielärare. För tusan, jag har till och med (icke utan självövervinnelse, ska erkännas) hänvisat elever till Expo som källa.

Och nej, jag betraktar mig inte som rasist.

Jimmy S. Windeskog sa...

Att hänsisa till Expo är döremot något som verkligen borde gett dig sparken.

Joakim Larsson sa...

Det är svårt det där. Jag avskyr naturligtvis Expo och allt de står för, men samtidigt så är de ju en källa till beskrivningar av den svenska nationalismens göranden och låtanden. Visserligen är de ju en fientligt sinnad källa, men som lärare måste jag samtidigt också kunna peka på motståndarsidans argument. "Objektiva" är de förstås överhuvudtaget inte.

Jimmy S. Windeskog sa...

Jo jag förstår ditt diellma, i bland måste man spela med. Men summa sumarum är ju att Expo för en subjektiv sakpolitisk rörelse.

Joakim Larsson sa...

Pilotbrillor:
Tackar så mycket för de orden, det får jag ta som beröm.
1. Din sexualitet är din sak och även om jag just nu inte är på arbetet så tror jag att det vore en mycket dålig idé av mig att börja diskutera en enskild elevs privatliv på en offentlig hemsida. Om du känner dig illa berörd så tar jag gärna ett samtal om det på skolan.
2. Du menar Ytterbyskolan? Ja, jag tycker också att det är en mycket tveksam tolkning som Skolverket har gjort. Det är fullt möjligt att tolka skollagen och kursplanerna på det sätt Ytterbyskolan har gjort, men samtidigt har vi en grundlagsstadgad åsiktsfrihet. Skolverket har försökt jämka ihop det där, men jag är tveksam till om deras tolkning och skolans agerande skulle hålla för en juridisk prövning. Sista ordet lär inte vara sagt där.

Joakim Larsson sa...

Winde: Jag instämmer.

Anonym sa...

Sänds reportaget i kväll??

Anonym sa...

Jag har hört att du i skolan genomför proffisionell undervisning men undrar ändå över en sak. Om du har en elev, som råkar vara invandrare, som du inte kommer överens med, som väger mellan två betyg. Du måste ju ha någon slags inre hat mot invandrare, tror du då att du skulle du då ge utlopp för dina inre tankar genom att ge eleven ett lägre betyg? det tar ju ofta emot att göra något bra för de man inte tycker om.

Joakim Larsson sa...

undran:
Du har nog missförstått saken lite. Min politiska övertygelse är inte baserad på hat mot enskilda invandrare. I den mån jag tycker illa om enskilda så är det i regel för deras agerande. Så: nej, det skulle jag inte.

Joakim Larsson sa...

Pilotbrillor:
Jag rekommenderar att du skriver till den epostadress jag har publicerat här på bloggen istället. Det du skriver om har egentligen inget allmänintresse.

Anonym sa...

Har inslaget sänts än?

Anonym sa...

hej jocke.. tror du att inlaget kommer att sändas? Det kanske inte blev tillräckligt snaskigt... Eleverna påpekade ju dock att du objektiv som lärare...

Joakim Larsson sa...

Pilotbrillor:
Touché!

Anonym:
Ingen aning. Kanske tyckte Rapport att hela saken var lite väl trivial. Det är ju i så fall också ett gott tecken.

Joakim Larsson sa...

För alla.

Jimmy S. Windeskog sa...

"Pilotbrillor said...
Jocke, inget på din blogg har allmänintresse..."

Du själv verkar ju vara väldigt intresserad av vad Jocke säger.

Dessutom Jocke, dags att flytta Weines länk snart? Det var mer än ett halvår sedan han skickade in sitt medlemskort och förklarade att han inte ville vara medlem i SD länge - ändå har du Rakryggad som en "SD-länk".

Anonym sa...

Det är värre att komma ut som Sverigedemokrat i dagens Sverige än som homosexuell. Homosexuella är skyddade i lagen från att bli uppsagda från sitt jobb, det är inte Sverigedemokrater.

Hoppas det inte blir några allvarliga konsekvenser av det här. Jag håller på att utbilda mig till samhällskunskapslärare och ibland blir man orolig för att man ska bli sparkad bara för att ens åsikter är fel.

Jimmy S. Windeskog sa...

"Jag är mycket riktigt väldigt intresserad av det Jocke säger, han säger ju så otroligt mycket kloka saker, inte sant?"

Samtidigt skriver du att det inte finns något av allmänintresse på hans blogg, intressant kombination.

Sedan tror jag inte att du behöver se Jocke som din fiende bara för att han inte går i Pride.

Sedan är ju Roberts jämförelse ganska klockren, klart nationalister är mer utsatta än homosexuella. SD har dock trots allt en gräddfil i en jämförelse med mer uttalade nationalister.

Jocke kanske FÅR jobba terminen ut - däremot så kommer du knappast att få se honom som lärare på samma skola nästa termin, anledningen till det kan du nog gissa.

Anonym sa...

Anna Lo tycks ju ha blivit intervjuad i veckan också,
http://annalenalodenius.blogspot.com/2006/05/kan-man-ha-en-sdare-som-lrare.html

så reportage blir det nog

Anonym sa...

hahhaa... Hörru Jimmy fattar du inte pilotbrillors Ironi?? Gomorron vetttja

Anonym sa...

Pilotbrillor:
Ett gott tecken för vem? För de invandrarelever eller de homosexuella elever som måste undervisas av dig? Eller kanske bara för dig?

För alla de svenska elever som har en företrädare för svenskarna som lärare.

Anonym sa...

pilotbrilor,

det gör jag inte, men du drar en intressant slutsats. Du förutsätter att politiska åsikter går att förändra och att folk ska kunna "bestraffas" (genom förlorad anställning osv) om de inte har "rätt åsikter".

Lika lite som man ska tvinga homosexuella att bli heterosexuella så ska man tvinga ut politiska åsikter för att de är "felaktiga". Det klingar väldigt odemokratiskt i mina öron...

Anonym sa...

Jocke, Rapport 19.30 ikväll.. MVH/ elsa

Anonym sa...

"Pilotbrillor said...
Robert Boström,

Det håller jag verkligen med dig om. Alla har rätt att ha sina åsikter och ingen åsikt är rätt eller fel. Sedan kan man ju tycka olika och jag tycker inte som du/ni, men jag säger inte att du/ni tycker fel."

Om du nu inte anser att han/ni tycker fel, varför anser du då att det är fel att han är din lärare?
Jag är liberal, hade inte börjat tjaffsa ifall min samhällslärare hade varit miljöpartist eller kommunist.
Hans ensak så länge det inte påverkar min undervisning, och om nu inte Joakim Larsson tvingar på dig SD-propaganda så är det väl ingen skada skedd?

Anonym sa...

Jag begriper mig faktiskt inte på dig, pilotbrillor. Å ena sidan tycker du att Jocke är en bra och trevlig lärare, å andra sidan vill du inte att han ska få undervisa på skolan för att han är sverigedemokrat. Hur går det ihop? Jag hade en vänstersocialist (alltså tillhörandes vänsterfalangen inom vänsterpartiet) till lärare på högstadiet, men hade inga problem med honom eftersom han var en underbar, öppet, fördomsfri och ödmjuk människa. Jag känner Jocke lite grann och kan intyga att han är av samma kaliber - varför då bedriva denna hetsjakt mot honom?

Anonym sa...

Pilotbrillor: ok, så du gillar inte Jocke som person, men erkänner samtidigt att han är duktig och opartisk som lärare? Då antar jag att det är kombinationen (d v s att du både ogillar Jocke som person samt hans politiska åsikter) som ör förklaringen bakom ditt agerande. Jag måste ändå fråga dig: om du hade tyckt att Jocke både var en trevlig person och bra som lärare, men med "otrevliga" åsikter privat, hade du agerat på samma sätt då eller hade du låtit honom vara?

Anonym sa...

man väljer ju själv om man vill umgås med sverigedemokrater eller inte...

i det här fallet så blir man tvingad.. och det är inte Ok

Anonym sa...

Helt riktigt! Om vi blir tvingade att anpassa oss till muslimskt leverne är det INTE OK!! I en skola i Sigtuna tvingas alla, även svenska barn, ta ledigt under Ramadan. Ta mig i röven........