26 februari 2008

Uppsala Reggaefestival

Ett årligen återkommande evenemang i Uppsala är den s.k. Reggaefestivalen. Lika årligen återkommande är, hör och häpna, gripanden för narkotikainnehav i samband med denna knarkfestival (se t.ex. det här och det här). Dssutom förekommer då och då andra knarkbemängda musikevenemang i staden, som det här nu i helgen. Här i kommunen så har Gustaf von Essen (kd) uttalat sig negativt om festivalen, vilket han naturligtvis skall ha all heder för. Däremot så verkar det inte som om vare sig den borgerliga majoriteten eller socialisterna kommer att göra något konkret åt saken. Jag lade därför följande motion på kommunfullmäktige igår:

Motion angående framtiden för Uppsala Reggaefestival

Vi vill lämna ett särskilt yttrande i detta ärende och peka på att vi inte håller med om att just denna festival ger god och bra PR för Uppsala kommun. Vi menar att den drar till sig alltför många människor som använder droger av olika slag och att festivalen ur kommunal vinkel och polisens vinkel drar på sig alltför dyra och stora kostnader.

Massor av timmar används och ett stort antal personer från kommunens socialtjänst är på plats och trots detta så hinner man inte av förklarliga skäl att mer än ”skrapa på ytan” när det gäller att hitta personer som har med sig beroendeframkallande droger. Vi har absolut inget emot att det arrangeras festivaler av olika slag i kommunen, detta är positivt i sig och gagnar både de i Uppsala boende och de tillresande men en festival av detta slag vill vi inte ha i Uppsala i fortsättningen. Ingen bra PR för Uppsala när man kan läsa i riksmassmedia att ”i Uppsala omhändertogs 100-tals påverkade”.

Den ovanstående texten är tagen ur en reservation som kommunalrådet Gustav von Essen lade fram vid kommunstyrelsens möte den 9 januari i år. Från Sverigedemokraternas sida så håller vi givetvis helt med om detta. Alldeles oavsett vilken musik som spelas vid en konsert så bör man från kommunens sida inte stillatigande acceptera att det varje år återkommer ett stort evenemang där det finns all anledning att misstänka att det kommer att förekomma ett starkt inslag av narkotikamissbruk. Enligt polisens gatulangningsenhet (som intervjuades i media vid den senaste knarkfestivalen) så förekom det att det man från reggaefestivalens scen direkt uppmanade till narkotikamissbruk.

Vilka fler argument behövs egentligen? Uppsala kommun bör naturligtvis dra sitt strå till stacken för att bekämpa narkotikan. Det är direkt absurt att Uppsala skall bli rikskänt för en årligen återkommande knarkfestival. I media kan man dessutom se att vi nu senast 24 februari har haft ytterligare ett reggaeevenemang i Musikens hus där polisen rapporterat en mängd drogpåverkade ungdomar och dussintalet gripna. Den rimliga konsekvensen av Gustav von Essens reservation borde rimligen bli att man också vidtar några konkreta åtgärder.

Jag yrkar därför


Att
kommunfullmäktige tar ett principbeslut om att försöka motverka
Uppsalareggaefestival och liknande knarkfestivaler

Att
kommunfullmäktige ger i uppdrag åt kommunstyrelsen att återkomma med förslag på åtgärder för att motverka Uppsala reggaefestival och liknande knarkfestivaler.

Uppsala 24 februari 2008

Joakim Larsson

Sverigedemokraterna

15 kommentarer:

Anonym sa...

Bra!
Och när du ändå är i farten kanske du kan författa en motion som beaktar de verkligt stora problemen: det ökade fylleriet i innerstan under kvällarna och den tillhörande misshandeln, nedskräpningen och det allmäna buset.
Narkotika är inget naturligtvis inte bra, varken för individen eller för samhället, men man kan inte vara så naiv att man tror knarket försvinner för att det inte "syns".

Joakim Larsson sa...

Jovisst är det också ett samhällsproblem. Jag tror heller inte att all knarkhandel kommer att försvinna så fort KF (högst eventuellt) stöder min motion. Icke desto mindre - sådana här företeelser ska man inte stödja utan tvärtom hålla efter.

Anonym sa...

Jag skulle kanske kunna tänka mig att rösta på dig. SD driver många viktiga frågor. Men ni har också en del som jag inte delar. Till exempel den här.

Det kom i och för sig inte som någon överraskning att SD inte är för reggaefestivalen. SD har ju en lite kyrklig och konservativ hållning. Men det som inte nämns i sammanhanget är att det historiskt har varit väldigt lite våld under festivalen. Om man dessutom jämför med den stökigare kulturnatten, som tom har uppmärksammats på "Efterlyst", så ser man var SD:s prioriteringar ligger. När kommer en motion om att lägga ner kulturnatten?

Att det dessutom verkar vara ett visst gemyt med von Essen är en lite lustig parentes. Ett namn med många kopplingar till SD.

Jag skulle nog ha röstat på SD, men det får bli en blank röst istället.

Mvh Rasta Poupolos.

Joakim Larsson sa...

Käre Rasta,

Nu är det ju så att narkotika är olagligt i Sverige. Det är egentligen skäl nog för att säga nej till Uppsala knarkfestival. Vad gäller Kulturnatten och problemen i samband med denna så är det naturligtvis illa och jag hoppas att vi i Sd kommer att kunna åstadkomma att polisen ges de resurser som krävs för att hålla ordning också vid sådana arrangemang.

Anonym sa...

"Regler är regler!"

- idiotin från denna blogg.

Allt annat än legaliserat drogbruk/legaliserade lättare droger (så som cannabis, psilocybinsvampar, extraktioner av DMT etc.) är omänskligt och mer eller mindre fascistiskt a la 1984 (kontrollera oss, vadå frihet att tänka?)...

Anonym sa...

Denna helg hölls på nytt Uppsala Reggaefestival. Det är ingen shock när man läser i nyheterna på nytt att massvis med besökande har åkt fast för narkotikabrott. Men nytt för i år är att 10 uppträdande artister har åkt fast och fått kissa i en mugg.

Polisen forsätter med deras babylon-politik. De tar fast folk varje år, o kör samma gammla historia. De säger bara att du är sjuk och kriminell, laglös och saknar moral.

Festivalen är historiskt sett en av de lugnaste som hålls i Sverige. Man hör aldrig något i media om att det är stökigt på festivalen, att bråk eller tumult uppstog..
Man kan ifrågasätta det här. Hur kommer det sig att ungdomar vanligtvist åker på festival och festar hårt, super sig odrägligt fulla och hamnar lätt i slagsmål? Och vaför sker inget av detta på Uppsala Reggae Festival?
För mig kunde svaret inte vara tydligare. Folk röker PÅ! Va händer med kroppen o sinnet när du röker på? Jo, du blir seg och dåsig men hamnar i ett sinnesro där du mår väldigt bra och är otroligt glad. Kort sagt så orkar man inte bråka när man är hög på marijuana.

Att man referar till Reggae Festivalen som en knarkfestival där alla använder narkotika är ej ok. Reggaekulturen är en accepterad genre världen runt med namn som Bob Marley. I reggaekulturen finns också mängder med marijuana, men det förkastas bara.. man blir ju dum o förlorar hjärnceller o förstör sitt liv när man röker på.
Om gräs va så jävla farligt, hur kan då ett helt land som Holland eller Jamaica vara påverkad av det men ändå fungera? Hur kan artister vara smarta nog att producera musik och leva ett långt o normalt liv? Ska man inte dö av knark eller bli fattig o hamna på plattan?
Ni har fel ideal målat i era huvuden. Det finns STOR skilland på knark och knark! På re ggaefestivaler förekommer det inget annat än gräs.

Men va lugna, om polisen forsätter att ta fast artisterna under denna "knarkfestival" så kommer artisterna inte vilja komma tillbaka till sverige. Resten av europa tacklar "problemet" med reggae festivaler på ett lite liberalare sätt. Varför plåga folket och kräva deras piss i en burk när dom inte gör någon skada för folket i sin omgivning?

Anonym sa...

Sorligt att människor tänker som dig i denna tid Joakim Larsson. Det du gör är att du motverka demokrati och frihet, att människor blir förföljda av stat och polis för att de valt ett annat berusningsmedel än de laglig som finns är helt sinnesjukt. Vet du ens själv varför du är i mot detta? Känner du ens människor som brukar "knark"? Förmodligen fler än du kan föreställa dig. Vi är givna en kropp och när vi inte får bestämma själva över den lever vi inte i en fri värld...

4 barns pappa sa...

Vilken jävla ignorans att kalla det för knarkfestival.
Och vilket slöseri med skattebetalarnas pengar med en sån polisinsats.
Vi som röstar på MAJORITETSPARTIER som inte är SD t.ex. borde få bestämma att pengarna inte går till något sådant.
Vi som var där såg att polisen inte hade nåt att göra.
Helt absurt.
Och jaga ungdomar och trakassera de samt världsartister...
Fyfan vad jag skäms.

Joakim Larsson sa...

Käre "4 barns pappa", det kan du. Ring upp din lokale politiker och försök övertyga honom om att polisen inte ska göra såna här tillslag. Det tar nog ett tag att påverka, men det går. Jag kommer givetvis att kämpa mot dig hela vägen.

Anonym sa...

Herregud, Jocke du vet uppenbarligen inte hur det är på URF. Det är jävligt många som inte brukar några droger (lagliga & olagliga) överhuvudtaget.

Polisen var där omkringgåendes och såg ut att ha jävligt tråkigt. En kväll såg jag massa poliser ståendes ungefär 20-30 stycken i en grupp och bara stod och glodde. Dom stod där hela kvällen. K9:orna stod och lekte med sina hundar.

Visst, bland några tusen besökare, så finns det självklart de som brukar droger. Det är oundvikligt.

Kollektiv bestraffa dem som inte brukar droger på festivalen genom att bannlysa musiken. Gör det.

Joakim Larsson sa...

Käre anonym, jag litar nog mer på polisens rapporter än på anonyma bloggkommentarer. Förbjuda musiken? Icke. Du får lyssna på det där skräpet hur mycket du vill. Jag ser bara inte poängen i att hålla en knarkfestival varje år för den sakens skull.

Anonym sa...

"Du får lyssna på det där skräpet hur mycket du vill. Jag ser bara inte poängen i att hålla en knarkfestival varje år för den sakens skull."

För det första så kommer väll ändå människorna för musiken. Genom att inte hålla festivalen stoppar inte människor från att inte ta droger. Så vitt jag vet, så kan man ju ändå sitta hemma och knarka. Det är säkert många som röker på hemma då och då, men väljer att lägga pipan åt sidan för att de vill njuta av musiken på festivalen, medan det finns kids som glorifierar och tycker att dom är coola när dom röker offentligt.

Problemet med droger kvarstår, om nu denna såkallade "knarkfestival" skulle bannlysas. Problemet ligger ändå hemma.

Genom att du kallar musikstilen reggae för skräp, så tyder det på att det är också därför du är emot festivalen, än bara knark. Alltså att du inte gillar musiken.
Om det nu skulle vara någon Eddie Meduza konsert med en massa knarkare, så skulle du säkert glorifiera den.

Man kan inte måla världen svart och vit efter sina önskemål, när världen är grå.

- Samma anonym som tidigare inlägg.

Joakim Larsson sa...

Jag är förvisso inte någon större vän av reggae. en del av skälet till det är just att den subkulturen är så influerad av knarkliberalism.

Jag tror inte heller att allt narkotikamissbruk skulle upphöra om festivalen försvann, men jag tror att ännu en bidragande orsak till missbruk därigenom skulle försvinna. Det är vackert så.

Vänsterpartist sa...

Först och främst vill jag bara påpeka att det är skillnad mellan 'bruk' och 'missbruk' som du så kärt referar till.

Vi kan även ha en lång debatt huruvida Cannabis är både psykiskt och fysiskt hälsosammare än alkohol.

Tänk om jag skulle samla ihop en grupp med massa människor som ville bannlysa Volvo 240's, Öl och Eddie Meduza?

Hela "raggarkulturen" som ni Sverigedemokrater verkar hålla så kär?

Alla dessa "raggarträffar", som man allt för ofta fått höra om.
Där allt möjligt pack som Nationalsocialister, Sverigedemokrater och annat White Trash redneck hillbillys träffas och super.
Vad händer då ofta på dessa tillställningar?
Jo, unga tjejer blir våldtagna, folk blir knivhuggna och nedslagna.

Därför kanske man skulle ta och försöka bannlysa allt som hör därtill, musiken och bilar och öl?

Joakim Larsson sa...

Käre vänsterpartist:

Du försöker provocera mig. Du får allt ta i lite bättre än så.

Våldtäkt, misshandel, knivöverfall och narkotikamissbruk är kriminaliserat. Jag utgår från att polisen gör sitt bästa, trots ditt parti, för att stoppa dessa brott.

Skulle något fullmäktige ute i landet göra bedömningen att någon raggarfestival är ett sådan stort problem att de inte längre vill upplåta plats så har jag inga problem med det.