19 augusti 2008

Johan Rinderheim avgår

Jag förmodar att det är dags att jag ger min syn på det som har hänt i partiet under helgen.

Alla som håller någon som helst koll på vad som händer i partiet är ju vid det här laget medvetna om att Johan Rinderheim har valt att lämna SD. Partiets officiella syn på saken känner bloggläsaren säkert redan till - ”det är synd men han får skylla sig själv.”

Jag anser att det är mycket sorgligt. Det är en epok i Sverigedemokraterna som tar slut i och med Johans avgång och jag beklagar att det gick så här långt. När jag fick reda på att partiledningen hade ställt kravet att han skulle lämna alla poster förutom kf-platsen i Nynäshamn så blev faktiskt t.o.m. jag lite överraskad. Jag hade inte trott att de skulle vara riktigt så fräcka. Jag menar, alldeles oavsett vilka anklagelser som framkommit så är Johan vald av Stockholms medlemmar och hade ända till slutet stöd ifrån de övriga representanterna i distriktsstyrelsen. Dessutom väcktes aldrig ens något ärende i frågan i riksstyrelsen utan det hela hanterades ”informellt”. Huruvida partistyrelsen ens har fått studera de konkreta anklagelserna låter jag vara osagt.

Ur min synvinkel så förefaller de anklagelser som lagts fram inte vara av sådan natur att de borde ha lett till uteslutning – för ingen skall tvivla på att det är vad det här hade lett fram till i slutänden. Jag vet att det fanns vissa i Stockholm som har partiledningens öra som ansåg att Johan var olämplig som distriktsordförande, men ärligt talat, killar – det hade varit hederligare att lägga fram ett förslag på någon annan ordförande vid årsmötet i så fall. Nu togs det aldrig upp inför medlemmarna.

Jag kan bara önska Johan lycka till i sitt fortsatta politiska arbete. Jag betvivlar inte att vi också i framtiden kommer att stöta på varandra i olika sammanhang.

4 kommentarer:

Katarina sa...

Johan Rinderheim är en av de få i SD som jag litat på. Han är vettig och har en väl underbyggd inställning i avgörande frågor. Hans ambition var att föra ut politiken till gräsrötterna och att bygga ett parti.

Men partitoppen vill inte ha någon demokrati. SD håller på att gräva sin egen grav.

Anonym sa...

ni som säger att ni tar avstånd från ert förflutna borde ju ha kickat honom för länge sedan...

Joakim Larsson sa...

JR har gjort mycket positivt för partiet och jag hade gärna sett att han blivit kvar för att kunna göra fler goda insatser.

Anonym sa...

Johan är en av de få som jag också till fullt litat på.
Johan har en människosyn som är jättebra, han värnar om alla, partiet SD håller på att spåra ur.
De styrande sitter alla i Skåne, och tycker man inte som de så ska man bort.
Så enkelt är det.
Management by fear helt enkelt.
Sådant går aldrig bra.
Styrelsen i SD borde skämmas som har mage att hänga ut Johan på det viset som har gjorts i Media.
Men det visar att de inte har några hämningar, de kan gå över lik för att komma dit de vill.