24 augusti 2010

Valet i Tierp

Nu när jag har börjat bli hemmastadd här uppe i Tierp så har jag också börjat titta lite på valresultatet efter 19 september. Det är rätt intressant faktiskt - Tierp har alltid styrts av SAP, även om man har fått ta hjälp av stödpartier ibland. För den som inte bor häruppe kännetecknas det politiska landskapet också av ett mycket starkt centerparti. Siffror på 15-20% har varit standard för Centern de senaste valen.

Det är svårt att avgöra exakt vilka följder ett val får här i Tierp, givet att kommunen skiljer sig en del från rikssnittet. Jag har gjort några prognoser med olika antaganden, och hör och häpna: det finns faktiskt en teoretisk chans att sossarna tappar makten! Det låter kanske som en storm i ett vattenglas, men för förhållanden häruppe är det en skräll. Sossarna har ju som bekant styrt kommunen sedan den bildades 1974.

En joker i leken är Piratpartiet, som också ställer upp i valet här. Jag tror nu kanske inte att de når ända fram, men det är inte helt omöjligt. I så fall påverkar de dels genom att de kan dra de där sista rösterna som kan behövas för att skifta majoritet, och eventuellt genom att bli vågmästare.

Det blir spännande att se vad som händer...

Inga kommentarer: