26 oktober 2009

Kulturmurvel håller tummarna för döden

Jag vill understryka en sak: jag är inte känslig. Jag är ganska cyniskt lagd och vare sig förvånas eller förfäras när den öppna fiendskapen och avskyn dyker upp i debatten. På sätt och vis tycker jag att det är uppfriskande när det kryper fram vad folk egentligen anser, eftersom det gör konfliktlinjerna klara och visa världen som den är. Allra roligast är det förstås när diverse PK-fjollor hemfaller till sådant språkbruk, eftersom de i allmänhet brukar hålla sig för fina för sådant.

Idag har jag hittat just ett sådant exempel. Kulturmurveln Bo Lundin håller en lång utläggning om hur Bröderna Lejonhjärta egentligen ska tolkas som brödernas sista gemensamma feberdröm sekunden innan det eviga mörkret inträder och sätter sedan ihop det med SD:

Har Sverigedemokraterna skådat samma ljus som Skorpan är således slutet nära för dem, vilket låter alldeles utomordentligt.
Det är svårt att se det som något annat än att han håller tummarna för kollektiv massdöd snarast. En smula överraskande, men det är som sagt uppfriskande med ärlighet.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Läs boken.Jonatan dör tidigt när han försöker rädda Skorpan. Det finns alltså ingen gemensam feberdröm. Skorpan, svårt brännskadad, drömmer om Nangijala och dör – enligt Astrid Lindgrens egna ord – först i slutet. "Ljuset" som Björn Söder anser sig ha gemensamt med Skorpan är alltså inget annat än sista ljusglimten före utslocknandet. Undrar om han vet det.

Joakim Larsson sa...

Jag har inte bara läst boken utan äger den till och med. Det intressanta är inte tolkningen av boken i sig, utan det faktum att kulturmurveln i fråga hoppas på sverigedemokraters snara hädanfärd.