10 maj 2010

SD - ungdomspartiet

Politikerbloggen redovisar att en mätning av väljarstödet i gruppen yngre väljare (18-34) ger vid handen att Sverigedemokraterna får 6% och Piratpartiet 5%. Inte så konstigt för vår del, vi har alltid haft en stor del av vårt väljarstöd bland de yngre. Jag är dock en aning förvånad av PP:s stöd - jag trodde nog inte att de skulle ha ett så högt stöd. Vi får se om det håller i sig.

3 kommentarer:

Rick Falkvinge (pp) sa...

Tja, vi var ju största partiet bland förstagångsväljare i EU-valet. Är det så konstigt?

Tittar man på vår medlemsgraf så är det rätt tydligt var vi har vårt stöd -- toppen på medlemskurvan är 18-åringarna.

Joakim Larsson sa...

Ser man på - storfrämmande!

Jag känner till det där, men för det första så är europaval inte samma sak som ett svenskt riksdagsval och för det andra så är den grupp som nu har mätts större - övre åldersgränsen är 34. Jag gissar att det betyder att stödet är ännu högre bland de allra yngsta i intervallet. Jag är fortfarande inte övertygad om att ert stöd räcker hela vägen till riksdagen. Jag tippar att stödet bland väljare 35+ är klart mer begränsat.

Erik Almqvist sa...

Med tanke på att undersökningen gjordes uteslutande via nätet så är det nog inte otänkbart att PP är överskattade.

Sen bör det också nämnas att alla partiers siffror måste räknas upp med omkring 15% för att bli jämförbara med en vanlig opinionsmätning, eftersom man valt att särredovisa "vill inte uppge"- och "vet ej"-röster, istället för att vikta in dem proportionellt (vilket iofs antagligen missgynnar SD pga skämmighetsfaktorn).

Sammantaget indikerar mätningen ett stöd för SD på minst 10% i åldersgruppen skulle jag gissa.